Zdravá strava

Správne stravovanie je predovšetkým o konzumácii rôznorodých druhov potravín v správnom množstve a pomere, pretože len pestrá a zdravá strava dopĺňa nášmu organizmu potrebné živiny a energiu.

Pretože každý človek je jedinečný, potrebuje telo každého z nás iný a originálny prístup. Jednoducho - čo prospieva môjmu telu, môže byť pre iného úplne nevhodné.

Zdravé stravovanie a stravovací plán by ste mali prispôsobiť Vášmu dennému programu, úlohám a koníčkom, ktorým sa budete venovať. 

 

Ako sa teda správne stravovať?

Existuje niekoľko základných a všeobecných pravidiel zdravého stravovania, ako je napríklad:

  • -obmedzte množstvo soli v potravinách,

  • -znížte konzumáciu nasýtených tukov,

  • -sledujte zloženie výrobku,

  • -nakupujte v maximálnej miere čerstvé potraviny (nielen mäsové výrobky a ovocie a zeleninu, ale tiež si overte minimálnu trvanlivosť a dátum spotreby výrobku),

  • -nezabudnite, že ovocie a zelenina pestované mimo sezónu bývajú urýchľované nadbytkom hnojív a hojne ošetrované pesticídmi

Odrieknite si, alebo aspoň obmedzte, konzumáciu sladkostí, potravín upravených konzervačnými látkami, ochucovadlami a farbivami.